Pelvik taban kasları, pelvis kemiği (leğen kemiği) içerisinde bulunan idrar kesesine, bağırsaklara, kadınlarda rahime ve erkeklerde prostata destek sağlar. Bu nedenle pelvik taban kaslarında oluşan bir bozukluk bu organların işlevini düzgün yapmasına engel olur. Aynı zamanda bu organlarda oluşan bozukluklar da pelvik taban kaslarında fonksiyon bozukluğuna neden olur.
Rehabilitasyonda hedef kasların dengeli ve koordineli çalışmasını sağlamaktır.
Kadınlarda hamilelik, doğum, menopoz dönemlerinde pelvik taban kasları etkilenir.
Pelvik taban kas fonksiyonlarının düzenlenmesini sağlar.
Bel, kalça ve solunum fonksiyonlarının düzenlenmesini sağlar.
İdrar ve dışkı fonksiyonlarının düzenlenmesini sağlar.
Cinsel bozuklukların giderilmesinde yardımcı olur.
Yaşam kalitesini arttırır.
Pelvik Taban Rehabilitasyonunun Uygulama Alanları Nelerdir?
Sık idrara çıkma: Günde 7 defadan fazla idrara çıkmak normal değildir ve tedavisi mümkündür
İnkontinans: İdrar veya dışkı kaçırma anlamına gelir. Öksürme, gülme, hapşırma, egzersiz yapma sırasında idrar veya dışkı kaçırmak normal değildir.
İdrar/dışkı boşaltma güçlüğü: Boşaltım sürecinde tam rahatlama hissetmemek, doluluk hissetmek boşaltım işleminin tam olmadığı anlamına gelmektedir. Ayrıca boşaltım işlemi sırasında ağrı hissetmek ve uzun süren bir uğraşla boşaltımı sağlamak normal değildir.
Kabızlık: Haftada 3 defadan az dışkılamak kabızlık göstergesidir. Dışkılama sırasında ağrı hissetmek, tam boşaltım sağlayamamak, aşırı ıkınmak kabızlığın diğer bulgularıdır. Kabızlığa eşlik eden doğum sonrası başka bulgular da mutlaka değerlendirilmelidir.
Kronik pelvik ağrı: Alt karın, bel, kalça ve genital bölgede hissedilen ağrıdır. Bu durum bölgedeki kas-iskelet sistemi bozukluklarından kaynaklanabilir.
Ağrılı cinsel ilişki/Vajinismus: Cinsel ilişkiye girememe veya cinsel ilişki sırasında ağrı yaşanması durumudur. Gergin pelvik taban kasları bu duruma neden olabilir.
Hasta Eğitimi
Pelvik Taban Egzersizleri
Manuel Terapi
Biofeedback Uygulamaları
Elektrik Stimulasyonu
Pelvik taban problemi yaşayan ve tanısı konmul herkeste uygulanabilir. Gerektiğinde cerrahi öncesi ve sonrasında da rehabitasyona başvurulmaktadır.
Merkezimizde pelvik taban üzerinde uzmanlaşmış fizyoterapistlerimiz detaylı değerlendirme yaptıktan sonra size en uygun tedavi şeklini belirliyorlar.
Kişinin yaşına kilosuna eşlik eden diğer problemlere göre tedavi farklılık gösterir.
Ayrıntılı bilgi alıp randevu oluşturmak için bizleri arayabilirsiniz.